Take a stand for teachers!

Fredag 5 oktober i 100 länder hyllades lärare. Take a stand for teachers! Det gör skådespelaren Matt Damon med besked. Varför då? ”Det finns så många dåliga lärare”, tycker reportern i klippet. Hon skulle helst se att dåliga lärare sparkas. Det är ett faktum att barn och ungas möjligheter att få en bra skolgång  hänger ihop med lärares goda villkor och utbildning.

”Men lärare i Sverige har det väl bra?” Allt är relativt. Visst, men lönen som sjunker i relation till andra OECDländer. Många unga väljer bort läraryrket för den låga lönens skull. Som reportern i klippet som lyfter fram det negativa och skyller på lärarna. Vem ska tacka lärarna när de är bra? Jag tycker allt att vi behöver ”Take a stand for teachers!” även här i Sverige.

I Göteborg firade vi Världslärardagen på Norges hus. Vi fick berättat om hur skolan är i Polen och Libanon. Mycket som är lika men också mycket som skiljer.

Lärare från Bräckegymnasiet berättade om när de byggde en skola i Bangladesh. Tio elever och flera lärare åkte ner och byggde en liten byskola. Efter några dagar sade en av eleverna ”Varför tittar de så argt på oss?” Speciellt männen tyckte hon. Hon fick förklarat för sig att de inte var arga och hon kände sig tryggare. När de väl var hemma skulle de berätta om sitt projekt för Byggtolvan. Lokalen var fulsatt av representanter, de flesta män, från byggfacket. När eleverna och lärarna står på scen och tekniken strular då kommer samma unga kvinna fram till sin lärare och säger ”Varför ser de så arga ut?”  Läraren blev förvånad att samma fråga ställdes här hemma som i Bangladesh.

Lärarförbundet är engagerat sedan 1995 i studieförbundsprojekt i Pakistan. I Lahore finns LEF (Labour Education Foundation) som är vår samarbetspartner. De utbildar vuxna i läsa, skriva och räkna, ett behov som är mycket stort i Pakistan men också i genus, samhällskunskap och demokrati. Vi fick berättat av Karin Lagerblad, Lärarförbundet i Falkenberg, om lektioner med vuxna män och kvinnor i genus. De fick reflektera över frågan: När upptäckte du att du var flicka eller pojke? Svara på den! Inte särskilt enkelt.

I samband med läs och skrivundervisningen fick kvinnor utbildning i äktenskapslagar. Det finns äktenskapslagar men ingen vet om att de finns. Efter en lektion kunde kvinnorna ta vara på sina rättigheter på ett helt nytt sätt.

Det finns otroligt många skäl att ”Take a stand for teachers!”

Elisabet Mossberg

Annonser

Om jamochlika

Lärarförbundets råd för jämställdhet och likabehandling är rådgivande till förbudets styrelse. Rådet arbetar med att på olika sätt bevaka och främja jämställdhets- och likabehandlingsfrågorna inom och utom förbundet.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar till Take a stand for teachers!

  1. Dag Holmberg skriver:

    härligt med en liten annorlunda bild av situationen. lösningen kanske inte ligger i att prata negativt om lärare då det bara sänker synen på arbetet och borde istället jobba för att höja jobbets status.
    att möta arga blickar tror jag definitivt inte har med vilket land eller kultur man befinner sig i utan är universellt.
    roliga tankar som många borde ta del av!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s