Unga flickor kämpar för jämställdhet

Så står det på Unicefs hemsida: 

Eftersom utbildning är en väg ut ur fattigdom och utsatthet arbetar vi för att alla barn världen över ska få gå i skolan och utveckla sina möjligheter till ett liv med god hälsa, inkomst och möjlighet att påverka. Och extra mycket kämpar vi för flickorna – eftersom så många av dem fortfarande står utanför skolan. Vi tänker inte ge oss förrän alla barn har en plats i ett klassrum.

Visst låter det helt fantastiskt? Trots detta sköts den 14-åriga Malala Yousafzai i huvudet av talibaner sedan hon stått upp för flickors rättigheter till utbildning i Pakistan.

Många instanser jobbar frenetiskt  om rätten till utbildningen  men samtidigt vet vi att våldet mot kvinnor och flickor är en av de mest utbredda kränkningarna av mänskliga rättigheter i världen. Det har pågått länge och så länge det pågår kan inte rättvisa mellan könen uppnås. Att våldet tar sig i olika uttryck har vi både sett och hört. Det handlar om fysiskt, psykiskt och sexuellt våld och det handlar om tvångsgifte, påtvingade graviditeter och döden. Orsaken grundar sig i ojämlika maktrelationer och könsrelaterad diskriminering mellan män och kvinnor.

Efter operationen,  flögs Malala till Queen Elisabeths sjukhus i Birmingham, och där vårdas hon nu av specialister. Min fråga är; Vad har alla organisationer och instanser  lyckats med i alla dessa år egentligen? Ska man vänta tills de här flickorna skjuts till döds ? Ska alla flyttas till ett nytt land då?

Jag kunde inte låta bli att inte uppmärksamma denna  händelse, det är många flickor som lider av orättvisa och förtryck under den patriarkala makten i så många länder.

Upprörd!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nora Tabbouche

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Unga flickor kämpar för jämställdhet

  1. Jess skriver:

    Oerhört intressant och viktigt inlägg! Vi måste öppna våra ögon och bryta de patriarkala mönster som sätter stopp för vissa gruppers frihet och utveckling!

  2. Bra rutet Nora! Såg också programmet sommarpratarna i går kväll där Gina Dirawi beskrev hur hon möts av främlingsfientlighet här i Sverige. Inte alls på samma nivå som det du skriver om så klart men vi har en del att arbeta med inom landets gränser också. http://www.svtplay.se/sommarpratarna program 2

  3. Amanda Löfgren skriver:

    Jag håller med!, Vi måste jobba mot våldet mot kvinnor som är ett mycket viktigare problem enligt mig, innan vi kan börja med att få flickorna in på skolor. Såklart är det också ett mycket viktigt problem, som måste lösas. Men vad hjälper det att kvinnorna är i skolan när de ändå måste giftas bort, eller bli sexuellt utnyttjade när det kommer hem?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s