”Den oblodiga revolutionen”

Förra veckan hade jag förmånen att bli marinerad i forskning. Perspektiven var ekonomiska, historiska och socialantropologiska. Under dessa dagar lyftes begreppet ” den oblodiga revolutionen” av Lars Trädgårdh, professor i historia.

Jag har gått i grundskola, gymnasium och läst på Göteborgs universitet, mellanstadielärarutbildningen. Där hade jag dessutom fördjupningskurs i historia, men aldrig att jag hört om den ” oblodiga revolutionen” under dessa år. Det som är intressant är att den dessutom skett i Sverige för inte så många år sedan. Närmare bestämt på 70-talet.

Det handlar förstås inte om några manliga krigshjältar som skall försvara vårt land eller utöka vårt lands maktområde och den var ju inte blodig, men ändå. Kan det vara att den handlade om makt för kvinnor, att bli självständiga individer i vårt samhälle – Sverige. På lika villkor även ekonomiskt!

Ni som kan er historia vet att jag pratar om sambeskattningens försvinnande, samtidigt som man byggde ut förskolorna i hela landet. Detta möjliggjorde för kvinnor att gå ut i arbetslivet och tjäna egna pengar och deklarera själva för sin inkomst. Att bli jämställd även ekonomiskt, INTE vara något bihang till mannens inkomst. Att få se sin inkomst läggas på toppen på mannens inkomst, vilket innebar mest skatt så det var väl lika bra att jag som kvinna var hemma några år till med barnen. De var ju små och vem skulle ta hand om dem?!

Tack vare lagändringen om sambeskattningens avskaffande 1971 i Sverige och utbyggnaden av förskolan kunde kvinnorna skapa ett eget utrymme, mer jämlik mannen utifrån ett ekonomiskt perspektiv. Fortfarande har många länder olika typer av sambeskattning, vilket givetvis påverkar mina möjligheter som kvinna att skapa mej en egen plattform i samhället som jag självständigt kan agera utifrån. /AM

Jag som skrivit blogginlägget heter Angelika Molander och sitter med i Lärarförbundets råd för jämställdhet och likabehandling som förbundstyrelseledamot/förtroendevald. Är i grunden mellanstadielärare men är sedan några år förtroendevald ordförande i Lärarförbundets lokalavdelning i Mölndal och förbundsstyrelseledamot.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till ”Den oblodiga revolutionen”

 1. skriver:

  Det här är en väldigt viktig sak tycker jag, om det här inte hade hänt så hade Sverige varit mindre jämställt.
  Det var ett stort framsteg att jämna ut skillnaderna mellan kvinnor och män. Sedan är det bra för barnet också. Den får tidigt bygga sociala kontakter, och utveckla en social förmåga, tack vare att fler kan gå i förskola idag.

  • angelika50 skriver:

   Kan bara hålla med.
   Det jag reflekterar över är att jag har gått i skola i mer än 15 år, hade historia som fördjupningsämne när jag läste till mellanstadielärare. ALDRIG att jag hört om denna oblodiga revolution i Sverige, på 70-talet. Tänker att det beror på att det inte fanns några heroiska män/hjältar i detta epos.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s