Männen i köket

Min lektion börjar kl 09.45. Har steg 5 med 2 elever ( killar)  och 2 tjejer som är här idag och gör sina läxor. Vi ska ta upp de litterära  epokerna, prata om  kända författare och dess mästerverk. Visst är det  fredag och man har inte motivationen på topp, men de försöker ändå.

Eleven: kan vi inte göra annat istället?

Jag: har du bra förslag?

Eleven: ja, vi kan fika varje fredag.

Jag: har inga invändningar om vi jobbar också. Men om jag minns rätt så kan du inte ens baka, eller?

Eleven: stämmer men inga problem . det fixar syrran eller morsan.

Visst är ju eleven ärlig och säger det men den andra eleven och  de 2 tjejer som sitter längst back blängde på honom först sen skrek Nä. Ska det fikas så ska du baka och inte nån annan.

Detta är en komplettering till det jag skrev förra gången. Har vi inte det redan i ryggmärgen så är det svårt att krysta fram. Då bli nästa lektion att få eleven in i köket  baka une tarte aux pommes med mig och de andra .

Nora Tabbouche

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

4 kommentarer till Männen i köket

 1. feministen skriver:

  Förr, innan jämställdheten och feminismen växte, så var stereotypen av mannen i hemmet att han låg på kökssoffan medan maten tillagades och satte sig sedan vid bordet och fick den serverad. Detta är något som successivt har fallit bort, men ibland skiner det igenom. Här vill han inte bara få allt serverat på ett silverfat hemma, utan även i skolan.

 2. jakob skriver:

  Vi killar är faktiskt duktig på baka – jag är nämligen en jättebra kladdkaksbakare!

 3. Jim skriver:

  Vissa har denna värdering i bröstmjölken och vissa förvärvar sig den på vägen, men jag tror att långt ifrån alla pojkar är som han i exemplet. Jag kan efter egen erfarenhet säga att många killar och män har kunskapen att baka eller att bara agera i köket, dock kan många hämmas av de sociala normerna. Jag är själv ganska bra på att baka (även om mitt galleri är aningen begränsat) och jag kan även laga mat och diska 😉 Kan förövrigt tillägga att jag är en man i samma åldergrupp som mannen i exemplet.

 4. Emelie H skriver:

  Kan tycka att det ofta är så att tjejer i vårt samhälle bör veta hur man bakar och bör tycka om att baka. Medan för killar så är det ingen som ägnar sig tid till att lära sin son hur man bakar/lagar mat. Jag kan baka och laga mat, men det kan även min bror (om han försöker och vill), trots att han måste fråga mig var ingredienserna finns i skafferiet. Det är oftast jag som får hjälpa till i köket, men med andra sysslor t.ex. något ”manligt” som snöskottning, behöver jag aldrig göra. Trots hur jämställda mina föräldrar försöker vara, att inte bara välja rosa kläder till de minsta döttrarna osv, så verkar det vara ganska inpräntat var könen har sin plats i deras sinnen ändå.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s