Näthat på alla hjärtans dag?

”Journalist på Ekstra Bladet Stine Thomsen: – Der er kommet en forråelse på nettet, hvor nogle mennesker føler, det er okay at bruge det til at komme ud med deres aggressioner. Det er frygteligt, at folk kan fyre sådan noget af, fordi det er i en mail, og de ikke tror, at der sidder et rigtigt menneske på den anden side af skærmen. Men jeg tror ikke, det handler om os, der modtager dem, men om afsenderne selv.” (Kultursidan på dr.dk 2013-02-14)

Många med mig såg Uppdrag granskning om Näthatet mot kvinnor som uttalar sig offentligt och förfasades över den råa jargongen på nätet och de hemska män (enbart?) som uttalar sådant som lästes upp i programmet. (http://www.svtplay.se/video/995361/del-4) Även i våra grannländer förekommer fenomenet enligt den artikel som ovanstående citat är hämtat från. Det är heller inget nytt, kvinnor som har gjort avsteg från normen för vad kvinnor bör göra har alltid blivit måltavlade. Ofta av dem som blir rädda att förlora något. Ett exempel är de fängslade suffragetterna i England som hungerstrejkade och därför brutalt tvångsmatades och ibland även våldtogs. (Enligt http://en.wikipedia.org/wiki/Women%27s_suffrage_in_the_United_Kingdom) Medvetet eller inte är det en maktposition man värnar om. Många av dem som skriver dessa hemska uttalanden tillhör grupper som känner sig (obs, inte alltid är) utanför samhället, som inte riktigt har hängt med i utvecklingen. Detsamma gäller förstås övriga diskrimineringsgrunder, mordet på Martin Luther King är ett extremt men talande exempel.

När jag reflekterar över detta blir det en påminnelse om att alltid i allt som rör likabehandling vara uppmärksam på maktaspekten. Vari består rädslan att förlora makt? Vilka fördelar har makten fört med sig för dem som har den? Om förändringar ska göras vem riskerar att förlora makt då? Hur kan vi göra så att även de vinner något på förändringen? Hur får vi fram det budskapet? Menar vi verkligen att det finns något för alla att vinna?

För även om jag tycker att det är ett roligt förslag att koppla smartphonen eller surfplattan till en gammaldags skrivmaskin med tröga tangenter (så att man hinner tänka efter medan tangenterna trycks ned) så räcker det naturligtvis inte.

I dag när jag skriver detta är det Alla hjärtans dag och sociala medier översvämmas av hjärtan och hjärtliga hälsningar. Kanske borde vi lite oftare skicka hjärtan och varma ord till varandra än en dag om året! Och kanske är det just den som inte verkar förtjäna det som behöver det allra mest för att inte behöva hävda sig genom att släcka andras ljus i tron att det egna lyser starkare då.

Det råder tydligen delade meningar om det verkligen var Martin Luther King Jr som sa dessa bevingade ord men icke desto mindre är de tänkvärda även i detta sammanhang: ”Den stora tragedin är inte de onda människornas brutalitet utan de goda människornas tystnad.”

Eva-Lena Embretsen, ledamot i Lärarförbundets Jämställdhets- och likabehandlingsråd.

Annonser

Om jamochlika

Lärarförbundets råd för jämställdhet och likabehandling är rådgivande till förbudets styrelse. Rådet arbetar med att på olika sätt bevaka och främja jämställdhets- och likabehandlingsfrågorna inom och utom förbundet.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Näthat på alla hjärtans dag?

  1. Mia Höök skriver:

    Det ligger mycket fokus på jämställdhet i vårt samhälle och det är viktigt att vi lägger ett ordentligt fokus på detta. Eftersom vi håller på med normer och värderingar just nu så är detta väldigt aktuellt och det är som sagt viktigt att vi pratar om det. Bra inlägg, viktigt att vi belyser det här ämnet.

  2. Roland Chouery skriver:

    Samhället måste arbeta som en för att kunna genomföra detta, om vi börjar med enskilda människor, så kommer antalet ökas, och ögonen för den nästa generation att öppnas, det är viktigt att ha jämställdhet i världen, trotts allt så är vi alla människor, och alla är lika mycket värda!
    Måste tillägga att det är jävligt bra skrivet (ursäkta ordvalet)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s