Anledningar att uppmärksamma 8 mars!

När jag skriver det här så här kvällen före 8 mars, internationella kvinnodagen, är jag fylld av ett par starka intryck. Jag har varit på årsmöte med en av Lärarförbundetslokalavdelningar och lyfter på hatten för alla förtroendevalda som ihärdigt försvarar lärarnas rättigheter till bra lön och vettiga arbetsförhållanden. Mitt i en verklighet där skolor och lärare får allt fler uppgifter och allt färre resurser. En given parallell till skolan är sjukvården där sjuksköterskor på samma sätt som lärare är underbetalda, undervärderade (av arbetsgivaren) och underbemannade. Jag läser insändare på Facebook-gruppen till stöd för de sjuksköterskor som sade upp sig på barnakuten i Lund i protest mot ohållbara arbetsvillkor. Gemensamt för lärare och sjuksköterskorna är att det är kvinnoyrken som straffas. Men ser man till hela arbetsmarknaden är kvinnor generellt missgynnade. Lönegapet mellan kvinnor och män sedan deltider räknats om till heltider är i Sverige 14,3 procent (snittet i Europa är 15 % enligt europeiska lärarfacket). Omräknat i tid för en normalarbetsdag kl 8.00–17.00 innebär det att kvinnor som grupp arbetar gratis från kl 15:51. Män har betalt till klockan 17:00 (vilket uppmärksammats av den så kallade 15:51-rörelsen som startades av Sveriges Kvinnolobby förra året). Vän av ordning invänder att väger man in alla skillnader i bransch, arbetstid och utbildning är löneskillnaden 5,4% – bra! Grattis! Kvinnor arbetar ”bara” gratis efter 16:34. Kunskapen om den helt onödiga snedvridningen av lön och värdering av män och kvinnor är nog så viktig, men hur kan vi skapa en varaktig förändring så att inte tal om jämlikhet bara blir prat?

PS) Jag hade tänkt skriva om våldet mot kvinnor, vilket uppmärksammas av vår lärarinternational Education International på den nu pågående FN-konferensen om Status of Women (UNCSW). Var tredje flicka som föds kommer utsättas för någon form av våld, om våldet definieras som sexuellt, fysiskt, psykologiskt eller ekonomiskt. Jag saknar ord. Hänvisar till EI:s hemsida: http://www.ei-ie.org/en/news/news_details/2475. Det är en sjuk ironi att lärarna som enligt skollagen har att utforma utbildningen i överensstämmelse med grundläggande demokratiska värderingar som ”alla människors lika värde, jämställdhet samt solidaritet mellan människor” själva är utsatta för en strukturell lönediskriminering!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Anledningar att uppmärksamma 8 mars!

  1. Felicia Gregory skriver:

    Det är inte lätt som en plätt att jämföra och värdera yrken men enligt mig är läraryrket samt sjuksköterskeyrket så utstående viktiga arbeten att det blir extra tråkigt att lönerna är så låga. Det verkar ibland som att människor inte kan inse hur viktiga uppgifter de och andra med liknande arbete har. Det verkar som att det förbises pga att det råkar vara ett kvinnoyrke(inget råkar ju bli ett kvinnoyrke, utan det beror på ojämlikhet och andra tråkiga samhällsstrukturer och uppfattningar), och kvinnoyrken per automatik inte ges lika mycket uppmärksamhet eller belöning.
    Jag håller med om hur ironiskt det är, att lärare tyvärr inte kan visa upp de demokratiska värderingar de lär ut. Det är inte konstigt att barn och unga framförallt lär sig det de ser, och inte vad de får höra och det de får se är brist på solidaritet och jämställdhet.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s