Toaletter är ett väldigt bra samtalsämne för den som vill få syn på normer

dam-och-herr-produktJag har precis kommit hem från en resa utomlands och landat på Kastrups flygplats. Det krävdes ett klädbyte då den skandinaviska väderleken inte var i harmoni med den karibiska.

Jag går och ställer mig i kön för damtoaletten för att byta om. Vi är många kvinnor, yngre och äldre, mammor och barn, kön är lång. Till herrtoaletten begav sig man och son, ingen kö alls.

I kön har jag tid att reflektera över följande:

 På vilka toaletter finns skötbord?

  Hur tillgängliga är könsuppdelade toaletter för personer som inte definierar sig som vare sig kvinna eller man?

Och hur kommer det sig att toaletter för personer som använder rullstol till skillnad från många andra alltid är könsneutrala? (Det finns en handikapptoalett bredvid dam – och herrtoan).

För mig blir dessa frågor något som visar hur viktigt det är att reflektera över normer. Det som betraktas som självklart är inte alltid så självklart.

Normer är ofta så självklara att vi inte ens tänker på att de finns. De gör att vissa saker tas för givna, men tankar och idéer om vad som är ”normalt” är inte på något vis neutralt. Normer är informella regler som finns överallt, vid en toalett, i skolan, arbetslivet och samhället i stort. Normer begränsar och påverkar människors beteenden.

Själv betraktar jag mig som en normkritisk person som försöker att vrida och vända på föreställningar och attityder. När jag gör det så blir det väldigt medvetet för mig om vilka normer som begränsar.

”Without deviation from the norm, progress is not possible”- citatet kommer från Frank Zappa.

 Carita Holmqvist, ordförande i Lärarförbundets jämställdhets och likabehandlingsråd.

Annonser

Om jamochlika

Lärarförbundets råd för jämställdhet och likabehandling är rådgivande till förbudets styrelse. Rådet arbetar med att på olika sätt bevaka och främja jämställdhets- och likabehandlingsfrågorna inom och utom förbundet.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Toaletter är ett väldigt bra samtalsämne för den som vill få syn på normer

 1. Emmy skriver:

  Det här är intressant, just toaletter kan vara så hämmande på ett vis. Jag har aldrig förstått varför en toalett ska vara annorlunda för män och för kvinnor eftersom vi i princip har samma behov att uträtta (skillnaden är väl endast om en kvinna har mens).
  Man kan inte försvara det med att männens toa ska ha pissoar heller för vad jag har hört är det bättre för män att sitta ner och pinka, och det är ju inte som att man har pissoar hemma, så varför ska man ha det offentligt?
  Och som inlägget säger så finns bara skötborden på kvinnornas toa, i alla fall de jag har sett. Vilket är oerhört könsstereotypiskt, som om det alltid är kvinnornas jobb att byta blöja på sin unge.

  Stämningen runt offentliga toaletter känns alltid obekväma. Jag anser mig själv vara en kvinna, både biologiskt och psykiskt så därför går jag ”självklart” in på damernas. Men det har funnits dagar då jag helt och håller varit klädd ”som en kille” och blickarna jag fått inne på damernas då har inte varit helt och hållet vänliga.

  Och alltid, alltid, saknas det en toa för transexuella. Jag har dock hört om skolan i Stockholm som ska införa ett könslöst omklädningsrum, vilket verkar intressant.

  Enligt mig bör ju alla toaletter vara könsneutrala, eftersom (som sagt) det inte spelar någon roll vilket kön man har bara man ska sätta sig och skita.

  Tack för ett intressant inlägg i alla fall!

 2. Karl Samson Gardek skriver:

  Helt sant att normer kan verka omärkliga! Fortsätt tänka fritt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s