Kvinnolön kontra manslön!?!

Vart tog ”allas lika värde” vägen?

Lönesättning efter kön – i dagens Sverige?! Låter absurt, men är en verklighet.
Vi i rådet hade förmånen att lyssna på ordförande i ”Delegationen för jämställdhet i arbetslivet”, Annika Strandhäll förbundsordförande i TCO-förbundet Vision, förra mötet. Hon hade en hel del intressanta siffror med sej, som hon la fram för oss. En bild bestod av siffrorna 5,9-14,1-25. Tre procentmått på inkomstskillnaden mellan kvinnor och män i Sverige 2011. Texten nedan är tagen från deras hemsida, fakta och siffror och den förklarar siffrorna/procentsatserna. Vill du ha fler argument nästa gång du pratar lön eller löneförhandlar som kvinna, kolla in sidan; www.jamstalldhetiarbetslivet.se

Om alla – både kvinnor och män – jobbade heltid skulle kvinnor tjäna i genomsnitt 14,1 procent mindre än män. Beräknat på en medellön motsvarar det en inkomstskillnad före skatt på 4 400 kronor per månad, 52 800 kronor per år och 2,1 miljoner kronor över ett 40-årigt arbetsliv.
I verkligheten arbetar var tionde man och var tredje kvinna deltid. Det ökar den faktiska inkomstskillnaden till närmare 25 procent. Beräknat på en medellön och adderat över ett 40-årigt arbetsliv motsvarar det en inkomstskillnad på drygt 3,6 miljoner kronor. Så mycket mindre tjänar, i verkligheten, en genomsnittlig svensk kvinna än en genomsnittlig svensk man över ett arbetsliv.
Ett annat sätt att beskriva löneskillnaden mellan kvinnor och män är att analysera hur stor löneskillnaden skulle vara om kvinnor och män i genomsnitt var lika gamla, hade likadan utbildning och arbetade i samma yrken och sektorer. Det kallas standardvägning. Om man gör det återstår en löneskillnad mellan kvinnor och män på 5,9 procent. Den skillnaden kan inte förklaras av några yttre observerbara skillnader mellan kvinnor och män i ålder, utbildning, yrke eller sektor. Drygt en femtedel av löneskillnaden mellan kvinnor och män kan alltså inte förklaras av några yttre, observerbara faktorer.

Angelika Molander förbundsstyrelseledamot i Lärarförbundet och representant i Rådet för jämställdhet och likabehandling.

Annonser
Notering | Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Kvinnolön kontra manslön!?!

 1. Sennström skriver:

  Instämmer helt. Det är verkligen absurt att ett välfärdsland som Sverige har så stora lönegap mellan könen än idag. Man blir extra besviken och ledsen när man läser om lönegapet på hela 5.9 procent som ingen kan förklara.

  • angelika50 skriver:

   Visst är det märkligt! Frågan är vad vi kan göra åt det?
   Fick mej en intressant tankeställare för några år sedan, då jag såg en intervju med en av Frankrikes chefer inom bankbranschen – kvinna. En svensk journalister undrade hur hon som kvinna kunde få detta toppjobb?? Hon såg undrande på honom och svarade – jag var den mest meriterade och kompetenta sökande. Helt rätt svar och självklart egentligen. Men är inte så säker på att det funkar på samma sätt i Sverige. Känns inte så. ”Gubbar” på maktpositioner väljer likadana ”gubbar”, inte kvinnor. Se bara på den diskussionen som vi har om att det är för lite kvinnor i bolagsstyrelserna. Och vi skall vara det jämställda landet INTE Frankrike.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s