Mer lönesnack!

Kan bara inte låta bli att fortsätta på lönetemat som börjat här på bloggen.

Sitter och jobbar med lönestatistiken för Lärarförbundet Skellefteås alla lärare och något känns märkligt! Detta märkliga är att trots att vi pratat om, jobbat med och flera gånger sagt att ”det inte ska vara så” så hittar jag tydliga löneskillnader mellan kvinnor och män i det prickdiagram över lönerna som jag gör. Fler män ligger högre i lön än de kvinnor som är lika gamla och arbetat lika länge. Är männen bättre lärare? – troligtvis inte. Är männen en bristvara?- kanske. Eller beror det mesta på okunskap och gamla invanda lönevanor? Lovar mig själv att fortsätta lyfta denna fråga vid alla lämpliga, och kanske olämpliga, tillfällen i kontakt med politiker och arbetsgivare.

Noterar också att i de centrala löneförhandlingarna som pågår i landet så får de mansdominerade yrkena högre löneökningar än de kvinnodominerade. Märkligt även det i ”ett av världens mest jämställda” land.

I Lärarförbundet säger vi:

Lärares löner ska grundas på analys av lönestrukturen, vara jämställda, individuella och differentierade samt stimulera till ökad måluppfyllelse.

Känner att analysen av lönestrukturen måste ske på ett bättre sätt och att debatten måste hållas igång om en förändring ska kunna ske. Kvinnors arbete måste helt enkelt vara lika värdefullt som mäns arbete.

Tillsammans kan vi göra skillnad, inte bara i Skellefteå utan i hela landet!

Robert Fahlgren, Förbundsstyrelseledamot i Rådet för Jämställdhet och likabehandling

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Mer lönesnack!

  1. Johanna skriver:

    Det är hemskt att det ska vara på det här viset. Hur mycket jag än försöker, så kan jag inte komma på en enda rimlig förklaring till att män ska få högre lön än kvinnor. Det är ren diskriminering. Det ska vara lika lön för lika arbete. Problemet ligger väl i grunden i att hela samhället är ojämställt, och det måste bli ändring på det.

  2. robfahl skriver:

    Ibland sker märkliga ting som är svåra att förklara. Jag hittar nämligen också tydliga tecken på att männen i förskolan har lägre lön än jämförbara kvinnor i vår kommun. Varken vi eller arbetsgivaren hittar någon rimlig förklaring när jag frågar!!!! Lika lön för lika arbete.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s