Varför inte göra varje dag till en dag mot HBT-fobi?

Läser kommentarer från ryska politikern Vitalij Milonov om helgens Eurovision Song Contest som ”avskyvärd bögpropaganda”
http://www.sydsvenskan.se/varlden/homofritt-ska-radda-moralen/

Risken är att man inte tar drastiska uttalanden från exempelvis ryska politiker på allvar. Personen som uttalar sig är ju uppenbarligen knasig, tänker man mot bättre vetande. Om någon satt ett pris på hans huvud eller tänt eld på hans barn skulle det vara lättare att sympatisera med denna mans utsatthet, rädsla och aggression – men i det här fallet är det tydligen något så fasansfullt som att finska artisten Krista Siegfrids kysser en kvinnlig dansare. Kan en kyss vara annat än ett uttryck för kärlek mellan människor? Uppenbarligen. Hela samhället förfaller. Människors kärlek till varandra skulle kunna vara själva superlimmet som får mänskligheten att hålla ihop. Men Milonov, som företräder maktpartiet Enade Ryssland, och hans partivänners motdrag är att föreslå en ”moralpolis bestående av troende”. Han har tagit initiativ till en lag som förbjuder ”homosexuell propaganda” i St Petersburg. Privatpersoner ska kunna dömas till tusen kronor i böter för brottet ”propaganda för homosexualitet”. En tjänsteman som gör sig skyldig till samma brott kan få betala upp till 10 000 (det skulle med andra ord vara dyrt att skriva en sån här blogg på andra sidan Östersjön) och organisationer kan dömas till 100 000 kronor om de ger ut publikationer som där homosexuella omnämns positivt.
http://www.svd.se/nyheter/utrikes/st-petersburg-klubbade-lag-mot-att-tala-gott-om-homosexuella_6834879.svd

Det som gör situationen än mer obehaglig är att Milanov är i sällskap av tillräckligt många likasinnade i alla länder. Det är inget nytt och ingen överraskning, men ett fortsatt hot mot vårt öppna samhälle och mot de grundläggande rättigheter som det vilar på. 17 maj var internationella dagen mot HBT-fobi. En stor undersökning från EU:s byrå för grundläggande rättigheter visar att hälften av dem som är homo- bi eller transsexuella inom EU har blivit diskriminerade eller trakasserade det senaste året. De senaste fem åren har 26 procent utsatts för våld eller hot om våld. Det ser olika ut i olika länder och på sina håll är situationen än mer allvarlig (Se mer på http://fra.europa.eu/en/theme/lgbt)

Jag kommer aldrig förstå hur homohatarnas verklighetsuppfattning ser ut. Kommer aldrig förstå vilka monster personer som Milonov tror finns i garderoben – om inte under eller i sängen – eller vad andra människors kärlek till varandra utgör för hot för dessa normfascister. Finns det något botemedel? Föreslår att vi gör varje dag till en dag mot homofobi!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Varför inte göra varje dag till en dag mot HBT-fobi?

  1. N Lundgren skriver:

    Håller med till fullo, kommer heller aldrig ha någon förståelse för människor som har fobi och känner ett rent hat mot människor som endast vågar sitt rätta jag och inte skadar någon genom detta. För när har någons homosexualitet/bisexualitet/transsexualitet någonsin skadat en heterosexuell person? Det är synd bara, att denna fobi är något som sitter så djupt rotat i värdegrunden och att det då är väldigt svårt att ändra någons syn på icke-heterosexuella. Man kan ju endast hoppas att denna syn kommer att ändras i och med framtidens generationsutbyte, men som sagt, det är ju endast hopp. Det är svårt att ändra folk som inte är villiga att ändra sin attityd och uppfattning.

  2. Sjöfn skriver:

    Tycker självklart att personer inte ska diskrimineras pga. deras sexuella läggning eller könsidentitet, och det är fruktansvärt hur utbrett hatet mot HBT-personer är i världen. Personligen kan jag ju inte förstå hur man kan hata något så ofarligt som kärlek, men ordet fobi är nog rätt viktigt för att förstå varför detta hat uppstått. Det handlar om en rädsla, folk som är homofober är rädda för homosexuella/samkönad kärlek. Varför skulle man då kunna vara rädd för detta? Kanske är det en rädsla för att själv kunna hamna utanför normen och bli diskriminerad. Kanske är det en rädsla för att deras gud hade fel vad gäller homosexuella. Kanske är det en rädsla för att alla manliga vänner ska bli ”fjolliga” och att alla kvinnor ska dumpa männen och vara med kvinnor istället. Kanske är det en rädsla för något annat.

    Som alla andra fobier behöver det inte finnas ett reellt hot kopplad till rädslan och jag föreslår exponeringsterapi för att råda bot på detta. Exponeringsterapi i form av IDAHO, Pridefestivaler, HBT-personer som är representerade alla yrkesgrupper och positivt skildrade HBT-personer i filmer, serier, tidningar etc., alltså lite mer ”We’re here, we’re queer, get used to it!”
    För det är bara att ni vänjer er, för vi finns och vi accepterar inte att behandlas som smuts!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s