Gästbloggare Inger Maurin: Därför deltar jag i Stockholm Pride

Inger MaurinRuntom om i vår värld finns många som inte kan eller får visa sin kärlek, och många som  inte vågar vara öppna med sin könsidentitet. Många omfattas inte heller av ett regelverk som medger att de kan bilda familj. Genom en öppen attityd kan vi få bukt med de rädslor som bygger murar och skapar utanförskap.  
Vi gläds med varje ny framgång när stater ändrar sina lagar så att det blir möjligt att gifta sig, skaffa barn och också ärva varandra. Genom mångas röster kan världen förändras genom nya politiska beslut, senast helt förändrad lagstiftning i USA.

Pride är en arena där vi kan göra röster hörda, och där kunskap och erfarenheter kan utbytas. Det handlar om de mänskliga rättigheterna, och om att de behöver värnas, vårdas och lyftas.  Detta behöver vi göra också i Sverige – inte bara av solidaritet med andra länder, utan också för att utveckla det svenska samhället. Även om vi har kommit långt i Sverige, är vi inte befriade från diskriminering och fördomar.

Men i Sverige kan vi värna och lyfta de mänskliga rättigheterna i Pridefestivaler, och detta görs i flera svenska städer. Redan har det hållits Söderhamn Pride, Springpride i Eskilstuna, och HBTQ-festival i Göteborg. Nu är det Stockholms tur, och senare i augusti är det Örebros. I alla dessa festivaler medverkar Lärarförbundet.

Själv kommer jag att gå i paraden vid Stockholm Pride, tillsammans med många andra från Lärarförbundet. Jag ser det som ett tillfälle att manifestera Lärarförbundets grundläggande värderingar om alla människors lika värde och rättigheter.

Vi lärare har fått ett unikt uppdrag från de barn, elever och studenter vi utbildar. Vi arbetar i den enda institutionen i samhället med ett uttryckligt uppdrag att fostra demokrater och goda samhällsmedborgare. I de läroplaner som styr vårt arbete står att vi ska

förmedla och förankra respekt för de mänskliga rättigheterna och de grundläggande demokratiska värderingar som det svenska samhället vilar på

Men vi lärare är inte bara yrkesutövare, vi är människor, medarbetare och medborgare också, som kan utsättas för diskriminering och drabbas av fördomar. Fortfarande är det inte självklart att vara öppen med sin sexuella läggning eller könsidentitet i alla sammanhang.

För mig är mitt deltagande i Prideparaden ett sätt att ge styrka till ett ställningstagande för mänskliga rättigheter och mot diskriminering.

Vi ses!

Inger Maurin
Vice förbundsordförande, Lärarförbundet

Annonser

Om jamochlika

Lärarförbundets råd för jämställdhet och likabehandling är rådgivande till förbudets styrelse. Rådet arbetar med att på olika sätt bevaka och främja jämställdhets- och likabehandlingsfrågorna inom och utom förbundet.
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s