Popkonst?! Feminister?! Vaddå….??

Var nyligen på Moderna museet i Stockholm och besökte utställningen Pop/Konst/Design.
Konstverken är från 50-70-talet och motiven är från popkonstnärernas vardag (typ soppburken), från kändisfotografier (Marilyn Monroe) och massmedia och från dåtidens reklam. ‘Pop Art’ myntades som begrepp redan 1962.
Merparten av konstnärerna inom ‘Pop Art’ är män och en av de mer kända är Andy Warhol.
På utställningen är det väldigt få kvinnor som lyfts fram, då det finns få kända kvinnliga popkonstnärer. En av kvinnorna på utställningen är Judy Chicago med ‘Car hood’ från 1964. För att ‘lyckas’ som konstnär tog hon en sprutlackerarkurs och sprutlackerade en motorhuv, som hon sedan hängde upp på väggen. Enligt henne själv skulle det föreställa en vagina.

Under slutet av 60-talet startade den feministiska rörelsen och bakgrunden var några kvinnors starka reaktioner på en del s.k konstverk gjorda av män, föreställande kvinnor inom ‘Pop Art’. En del av dessa verk skulle idag klassas som rent sexistiska.

Eller som man uttrycker det på Moderna museet;
‘Bilden av kvinnan i popkonsten var i huvudsak hämtad från medierna – och i stor utsträckning skapad av manliga konstnärer. Deras verk blottlägger reklamens kontext och gör gällande att det som återstår av den kvinnliga gestalten är ett objekt för sexuell åtrå, ett offer för voyeurism eller en docklik mannekäng utan personlighet.
I Europa, särskilt i Italien, förvandlade formgivare popkonstens kvinnobilder till skulpturala plastmöbler. En del av de mest flagranta fetischkonstverken väckte feministiska proteststormar.’

Idag har till stor del det mediala ‘bruset’ skapat extrema ideal kring ‘den perfekta kvinnan’. De sista åren har även männen lyfts fram i idealhysterin om den perfekta kroppen.

Har du möjlighet, gå och se utställningen! Den lyfter många intressanta perspektiv.

Angelika Molander ledamot i Lärarförbundets råd för jämställdhet och likabehandling och förtroendevald förbundsstyrelseledamot

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s