Jag spenderar mycket tid i Italien. Länge funderade jag på att skriva om allt ojämställt som jag alltid stöter på när jag är där. Varje gång jag gör en reflektion om sexistiska tv-program eller något annat som vi tycker är ”typiskt italienskt” kommer funderingen ”hur har vi det hemma, själva?” Är vi så bra? Varje gång bubblar känslan upp att det är så lätt att peka finger på andra. Då slipper en ju att rannsaka sig själv!

Så hände något som verkligen satte fart på tankarna. Rita Levi Montalcini Nobelpristagare i medicin 1986 dog 103 år gammal. Hon var älskad och respekterad och Senator på livstid, en titel expresidenter och prominenta personer får. Hon hade en enormt lång karriär och hon fick säkert kämpa hårt i en mansdominerad värld.

Vi är så snabba att peka på ojämställdheten i ett annat land att vi osynliggör de kvinnor som når framgång. Det känns inte rätt och ärligt. Ska vi kritisera andra måste vi faktiskt rannsaka oss själva.

Läs gärna mer om Rita Levi Montalcini.

Annonser

Om elismoss

Jag är lärare och förtroendevald i Lärarförbundet. I Göteborg är jag ordförande och jag har engagerat mig i mänskliga rättigheter så länge jag kan minnas. Lärarförbundets jämställdhets- och likabehandlingsråd gav mig möjlighet att kombinera detta med mitt fackliga engagemang. Mänskliga rättigheter är fackliga rättigheter!
Länk | Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s