En aha-upplevelse runt Barbie

Man kan ju tycka att jag borde ha växt ifrån Barbie vid min ålder. Men jag snubblade över en så intressant artikel som verkligen fick mig att tänka till. Ni kan läsa hela här http://feministing.com/2009/10/26/a-barbie-that-really-represents-black-women/

Jag hittade den på Google+ med tillhörande bild på en mängd fantastiskt vackra barbiedockor med rött hår, dreads, afrolockar med mera med mera. Först tyckte jag bara att det var en vacker bild. Självklar på något sätt. Sen började min hjärna fungera och jag mindes mina Barbies när jag var liten. Blond, blond, blond, vithyad. Så småningom har jag för mig att det kom en brunett också. Men fortfarande vithyad. Säga vad man vill om att Barbie företräder ett riktigt overkligt kvinnoideal vad gäller kroppsformer men många flickor, kanske också några pojkar, leker med dem. Då är det ju väldigt viktigt att de får leka med dockor som de kan identifiera sig med och som inte representerar någon sorts ideal på en mängd olika sätt.

Om ni läser artikeln så ser ni också att det efterlyses lite andra former, hår och hudfärg på ”manliga” dockor. Hur ser de ut egentligen? Vilka ideal förmedlar de till både pojkar och flickor? Det här är viktiga normkritiska frågor som lärare alla kategorier ska arbeta med enligt läroplanen. Konkret och bra att utgå från Barbie och Ken och ifrågasätta normer genom att tillsammans med barnen upptäcka vilka normer de representerar.

Kanske är det också en bra affärsidé att tillverka dockor som avspelglar hela mänskligheten och inte bara den lilla delen som är blond, finlemmad, vithyad och uppenbarligen har genomgått en mängd kroppsmanipuleringar för att uppnå den ”perfekta kroppen”. Något för en entreprenör kanske?

Jag som har skrivit detta heter Eva-Lena Embretsen och är ledamot av Lärarförbundets Jämställdhets- och likabehandlingsråd. Jag är legitimerad grundskollärare, utbildad genuspedagog och har skrivit en magisteruppsats i pedagogik. Till vardags arbetar jag vid Högskolan Dalarnas Pedagogiska Utvecklingscentrum, PUD. Hör gärna av er på ele@du.se

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s