Matdiskriminering!

Matdiskriminering!

Hur tänkte ni nu arbetsgivare? Matdiskriminering – är det ett uttryck för att resurserna i skolans värld just nu är så nedhyvlade att det nu kommit hit?

Den här historien börjar med att det nu finns ett antal kommuner där detta börjar vara aktuellt. Arbetsgivaren i dessa kommuner har meddelat att personal ej har rätt till specialkost vid pedagogiska måltider. Hantering av specialkost kostar tid och pengar som annars skulle gått till barnen!

Medlemmar som ”drabbas” av detta upplever sig som diskriminerade och orättvist behandlade då dessa inte kan utföra sina arbetsuppgifter vi pedagogiska måltider som övrig personal. Det gäller naturligtvis även de som i sin religion inte kan äta en viss typ av mat.

DO – diskrimineringsombudsmannen säger:

”Är det en arbetsuppgift som skall utföras och arbetstagaren har ett funktionshinder, i detta fall matallergi, skall arbetsgivaren vidta stöd och arbetsanpassningsåtgärder så arbetstagaren kan utföra sitt jobb.”

Här har vi ett område att bevaka och hjälpa de lärare som hamnar i ett sånt läge. Diskrimineringslagen är tydlig, matallergi är ett funktionshinder.

Jag som bloggat denna gång – Robert Fahlgren, stolt lärare och Lärarförbundare som har förmånen att sitta med i Lärarförbundets råd för jämställdhet och likabehandling som förbundsstyrelsens representant. Hoppas vi ses någon gång!

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s