Att stå upp för demokrati är att stå upp för alla människors lika värde – och rättigheter!

Veckan efter Stockholm Pride kom ett mail till Lärarförbundet. Mejlskrivaren ifrågasätter förbundets medverkan i Pridetåget samtidigt som man inte tar avstånd från islams syn på kvinnor och homosexuella. Skribenten anser att islam styr skolan idag och att det är dags för lärare och skolledare att stå upp för demokratin.

Reflexmässigt vill jag tillrättavisa, höja pekfingret, förklara att skribenten har fel både i sak samt i sättet att generalisera. Men varför blir jag så upprörd? Svepande generaliseringar, och utmålandet av en grupp som ett hot mot hela samhället är inget nytt.   

Jag vet inget mer om den som skriver mejlet än uppfattningen som uttrycks. Men författaren hittar en öm punkt i min mage. Hur länge punkten funnits där vet jag inte men jag kände den tydligt samma kväll då det stod klart att Sverigedemokraterna röstats in i riksdagen.

För mig finns det inget alternativ till ett samhälle där demokratin skattas högt. Alla människor har samma värde, rättigheter och skyldigheter. Yttrandefriheten, och rätten att organisera sig är självklar precis som rätten att rösta i fria val. Det är ett samhälle i rörelse med ”verkliga” samtal om hur vi tillsammans skapar ett gott samhälle i en föränderlig värld. En titt runt om i Europa väcker dock frestelsen att vilja rucka på dessa principer (gud förbjude) allt för att få stopp på det som nu sker. I parlament efter parlament röstas högerextremister, nationalister, fascister till och med nazister in. Man har använt samma argumentationsteknik som i det mejl jag tagit min utgångspunkt i. Svepande generaliseringar, presentation av fakta som inte har stöd i emperin. Utpekande av minoritetsgrupper som ett hot mot samhället och den ”vanlig” människans livsvillkor. Med stöd av en parlamentarisk majoritet vill man diskriminera och förtrycka grupper som uppfattas som avvikande. Det är muslimer, judar, homosexuella, romer – känns tonerna igen? Demokratins paradox. Antidemokratiska krafter ges inflytande och makt med hjälp av demokratins redskap

Voltaire sa: ”Jag avskyr din åsikt, men är beredd att dö för din rätt att uttrycka den” och vi som vill leva i en demokrati kan bara instämma, vi har inget val. Men nog ska vi bjuda    motstånd. Inte genom att tillrättavisa och höja pekfingret, utan genom att ifrågasätta fakta tala om människosyn och ideologi. Medborgaren som kund får stå tillbaks till förmån för medborgaren med inflytande och ansvar. Vi måste protestera högljutt när makten vill rucka på demokratins fundament. Vi har mycket att göra – inte bara fram till nästa val       utan demokratin måste erövras gång på gång.

Jag som skrivt detta heter Maria Karlsson arbetar på Lärarförbundet och är sekreterare i Lärarförbundets jämställdhets och likabehandlingsråd

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Att stå upp för demokrati är att stå upp för alla människors lika värde – och rättigheter!

  1. eva-lena embretsen skriver:

    Bra Maria, ditt engagemang känns genom texten. Håller med dig!

  2. Angelika Molander skriver:

    Kan bara hålla med! Demokratin måste erövras varje dag i varje samtal och möte.
    Har precis sett på Korrespondenterna som handlade om Ryssland och den utvecklingen som sker där nu. Feminismen ses som ett hot mot landet. Intervjun med en av deltagarna i ”Pussy riot” var talande – ”jag är 31 år och barnlös. Alltså är jag avvikande. Mindre värd”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s