Vi är romer

Vi är romer

Vi är romer

Vi bestämde oss. Alla förhandlare i Lärarförbundet i Göteborg skulle få en guidad tur på Stadsmuseets utställning ”Vi är romer”. Iden kom från en av våra engagerade studenter.

-Vad har det med fackligt arbete att göra, undrar nog en del.

-Mycket, mänskliga rättigheter är fackliga rättigheter, säger jag. Inte förstod jag att vi skulle bli så berörda och lära oss så mycket.

Romernas historia är som bekant oerhört dramatisk. Människor har också varit utsatta för grymt förtryck. En av berättelserna innehöll en sen tvångsabort och tvångssterilisering. Det vände sig i min mage.

Men förtryck och svårigheter är inte hela folks historia. Där finns livskraft, vardag och humor. Självklart finns det framsteg. Romerna blir inte så grymt behandlade i Sverige som de en gång blev. Men det räcker inte! Fortfarande har inte romerna samma chanser i samhället. Vi har många romska och extremt fattiga tiggare på gatorna och i flera EU-länder behandlas romer oerhört grymt.

Myter om romer blir till sanningar som förblindar oss att se människorna. Men vi fick träffa en människa, Singoalla Millon. Hon föddes 1932 i tält. Mycket förvägrades hon. Hennes mamma fick knappt komma in på förlossningen när hon föddes, dopet skedde utanför kyrkan och hon var 14 år när hon fick börja skolan. Hela barndomen flyttade hon och hennes familj runt i ett tält gjort av lakansväv. Singoalla var vuxen och förälder när hon fick lov att bosätta sig i ett hus.

Jag provar en finsk-romsk kjol. Den väger 8 kg!

Singoalla och jag.

Med Singoalla och flera andra människor, inte minst vår eminenta guide Ingrid Schiöler diskuterade vi identitet och språk. Det finns få modersmålslärare. Språk är viktigt för identiteten och unga romer får inte tappa sitt språk.

UR var på Göteborgs Stadsmuseum samma dag. De spelade in oss och det finns nu på URplay att titta på.

Vi är romer – en rundvandring

Vi fick också fråga och diskutera utifrån att vi träffar romer i vårt arbetsliv. Här med Ingrid Schiöler och Nuri Selim.

Du som träffar romer i ditt arbetsliv.

Utställningen fick mig att se människorna bakom myten. Det som ”Vi är romer” ville förmedla.

Annonser

Om elismoss

Jag är lärare och förtroendevald i Lärarförbundet. I Göteborg är jag ordförande och jag har engagerat mig i mänskliga rättigheter så länge jag kan minnas. Lärarförbundets jämställdhets- och likabehandlingsråd gav mig möjlighet att kombinera detta med mitt fackliga engagemang. Mänskliga rättigheter är fackliga rättigheter!
Bild | Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s