Stöd till jämställdhet, inte alltid så enkelt

Vi fick aldrig träffa kvinnokommittén när vi besökte den palestinska lärarorganisationen GUPT i Ramallah. Kommittén bildades som svar på den kritik som väcktes vid förra årets kongress, då det stod klart att styrelsen uteslutande kom att bestå av män. En lärarkår som till sextiofem procent består av kvinnor har få vägar till inflytande i sin fackliga organisation. Jag ville fråga representanter från kommittén hur de ser på sin uppgift och bättre förstå hindren för ökad jämlikhet.
Och varför så få kvinnor? Med oss i Ramallah är Rima som är samordnare och resursperson åt GUPT, när hon inte arbetar på Birzeit-universitetet. Rima var med på GUPTs kongress. Hon berättar att den stora utmaningen på kongressen var att kvinnor inte gav stöd till sina medsystrar i deras nomineringar eller kamp för inflytande, vilket gynnade männen som traditionellt har styrt GUPT.
– Jag tror inte problemet är att männen skulle hindra kvinnors delaktighet, men det var inga kvinnor som fick några röster, och framför allt röstade inte kvinnor på andra kvinnor.
En kvinna drev ihärdigt kravet på kvotering, en ändring i stadgarna som skulle följa ett nytt dekret från Abbas om representation i alla organisationer och myndigheter, utan att få gehör. Men för att svara upp mot kritiken mot en mansdominerad organisation tog alltså styrelsen initiativ till att starta en kvinnokommitté. En symbolhandling? En faktisk vilja till förändring? I det samarbete som Lärarförbundet håller på att utveckla med GUPT och med andra partners är jämställdhet en prioritet tillsammans med ledarskapsutbildning (som även den bör ha genusperspektiv).

I den här historien finns ett antal ”fenomen” som är återkommande när vi arbetar med jämställdhet:

Den manliga majoriteten i styrelsen vill verka för jämställdhet, man tror att det räcker med att säga att ”alla som vill har möjlighet att vara med” eller ”vi diskriminerar ingen”, men tvingas snart konstatera att det ”fanns inga kvinnor” eller ”kvinnor var inte intresserade”. Varför finns inga kvinnor?

Jo – och det är nästa fenomen: en förklaring visar sig vara att kvinnor ännu inte har kapacitet eller kunskap (ingen frågar den manliga styrelserepresentanten om denne har nog kvalifikationer), därav görs satsningar på att utbilda kvinnor, det kallas ofta svepande för ”empowerment”;

Men Empowerment som ledord för utbildning är ofta missvisande, då fokus inte nödvändigtvis är på strategiska behov (makt, inflytande, synliggörande – frågor som kräver en mer eller mindre genomgripande förändring i distributionen av makt och som inbegriper både män och kvinnor) utan utgår från resursbehov (kvinnor som behöver lära sig fackliga rättigheter, vad facket är för något …) vilket inte alltid är fel men heller inte tillräckligt.
Kvinnor är inte en homogen grupp utan har liksom män var och sen sina individuella intressen (kvinnor stödjer inte per automatik andra kvinnor heller vilket blev tydligt på GUPTs kongress), men definieras ofta som något annat än normen – det manliga. Kvinnors kunskap bedöms i förhållande till mannens kunskap (de behöver ”komma ikapp” eller nå upp till den sorts förmåga som mannen har), kvinnans delaktighet i fackligt arbete villkoras av de frågor som definieras av män; de ska arbeta på det sätt och på de tider som definieras av män. Så kvinnor kommer inte till möten och blir inte valda. Det är viktigt att ställa frågan varför. Varför vi inte fick träffa några kvinnliga medlemmar? Hade de inte tid, eller hade deras manliga kollegor inte ansträngt sig för att involvera dem?

Jag heter Henrik Herber och arbetar som internationell sekreterare på Lärarförbundet

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s