Könsneutrala omklädningsrum- till nytta för många

”Stockholmsskola inför könsneutralt omklädningsrum – Sveriges första i sitt slag” löd en rubrik i Aftonbladet 2013-04-24 (länk).  I TV-serien ”Fittstim – min kamp” avfärdar Olsson kampen för dessa omklädningsrum som en ”livstilsfeminism” som tar fokus från viktigare frågor som arbete, barn, skola och bostad. Tyvärr tror jag att många håller med henne.  Själv tycker jag att kampen för könsneutrala omklädningsrum har synliggjort något viktigt som berör skolan i allra högsta grad: Hur tillgänglig är idrottsundervisningen med tanke på att den innehåller ett moment – ombyte – som många av olika anledningar upplever som jobbigt och man känner sig utelämnad och otrygg? 

För ett tag sedan träffade jag en vän som har en son med diagnosen asperger syndrom och som gick ut gymnasiet förra året.  Nu visade det sig att han blivit underkänd i ämnet idrott.  Jag blev förvånad eftersom han gärna springer och tränar på gym på sin fritid, hur var detta möjligt? Jo, han klarade inte av att byta om tillsammans med andra, något som inte är ovanligt för ungdomar med hans diagnos. Skolan hittade ingen lösning på detta vilket resulterade i att han skolkande.
 Min först tanke var ”tänk om skolan hade haft ett könsneutralt omklädningsrum” då hade det funnits en lösning.  Det ”könsneutrala omklädningsrummet” handlar ju om ett omklädningsrum där man kan byta om i enskildhet. Vem som helst med det behovet oavsett orsak kan ju använda omklädningsrummet.  Min väns son hade inte behövt få underkänt i idrott om detta omklädningsrum funnits.   Efter denna ”aha-insikt” har jag pratat med flera personer som berättat om skolk och lögner – allt för att slippa – inte ”gympan” som är det första de flesta tänker, utan att behöva klä av sig inför andra.

  
Tack alla transaktivister som lyft frågan och inte låtit sig tystas trots förminskningar och bortviftande som ett särintresse för en liten grupp.  Till alla er som redan gör ett fantastiskt arbete på skolorna för att fler elever ska känna sig inkluderade och välkomna. Här finns argument till diskussionen om ”könsneutral omklädnings rum” eller ”enskilda” som jag väljer att kalla det.  En förändring får aldrig vara beroende av hur många personer som förändringen kan ”tänkas” beröra. Men visst är det lättare att få gehör för förändringar när man kan visa på synergieffekter. Könsneutrala (enskilda) omklädningsrum gagnar transpersoner, personer med asperger syndrom, de som av någon anledning inte tycker om sin kropp,  många introverta och många, många fler. 

Jag som skrivit detta heter Maria Karlsson och är sekreterare i Jämställdhets -och likabehandlingsrådet

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Könsneutrala omklädningsrum- till nytta för många

  1. Tove skriver:

    Hej, intressant resonemang som jag själv har varit inne på under min skolgång.
    Jag tycker det är en bra ide med enskilda omklädningsrum för att elever ska slippa känna sig utelämnade och även en nödvändighet för att bryta könsnormen.
    Att könsfördelningen vid ombyte är en det är en självklarhet anser jag är något vi bör bryta för att nå en jämlik värld där individen väger mer än könet. Därför ser jag problem i att de könsneutrala rummen endast är tillgängliga för de som känner sig utlämnade. Risken finns då att det ställs frågor till dem eller om dem varför de undviken normen. Detta kan resultera i att transpersoner, personer med asberger-syndrom och andra elever blir utstötta samt känner sig mer utlämnade eftersom de inte gör som alla andra. Därför tycker jag att vi bör satsa på en framtid som fokuserar på alla individer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s