Långfredag

Jag tycker det är skönt med extra lediga dagar från arbetet, varför har vi extra lediga dagar i påsk? En gång i tiden har jag ju lärt mig varför vi firar påsk. Men som så mycket annat så har jag nästan glömt. Jo, jag vet att det har med religion att göra och det kanske är det som gör det så ointressant för mig?

Varför funderar jag på det nu då? Min tur att göra ett blogginlägg här på jamolika. Vilken infallsvinkel ska jag ha denna gång, vad är aktuellt på mitt arbete som förskollärare?
Jo då, påskpyssel! Varför firar vi påsk? Har alla religioner någon ”knytning” till ”vår” påsk? Vad finns det för likheter?

Jag googlade och fick några träffar på sökorden påsk-religon-likheter…. Hittade några bloggar, och några intressanta artiklar.

Den här bloggen tog upp de likheter kristendomen har med judendomen när det gäller påskfirande,
http://www.temalikabehandling.se/projekblogg/firar-jag-en-normal-pask/
Kolla in den !

Har ännu inte fördjupat mig i det materialet jag hittade, men så här på ytan så verkar det finnas ”likheter” mellan olika religioner och faktiskt den hedniska tron också. Mycket intressant att fundera och lära mig om.

Känner att det kan vara en viktig uppgift för mig som förskollärare i mitt uppdrag från läroplanen. Läroplanen får en ytterligare dimension och likabehandling fick en ny infallsvinkel för mig.
Kunskap gör att vi blir mindre ”rädda” för sådant vi inget vet om. Att få en aha-upplevelse som denna gör att det genast blir fler intressanta infallsvinklar av påskpysslet gör det hela mer intressant.

Du som läser detta får gärna dela med dig av din kunskap och dina erfarenheter i detta ämne till mig. Jag som skriver heter Paula Grönroos-Persson ledamot i Lärarförbundets jämställdhets-och likabehandlingsråd råd.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s