Inga homos i Donbass?

Mycket har sagts och skrivits om Ryssland och Ukraina senaste veckorna. Jag har påmints om att Kiev är en del av det historiska Ryssland, ett Ryssland som är annorlunda mot övriga Europa i fler bemärkelser. Det kan vara svårt att förstå vad som är så väsenskilt annorlunda mellan öst och väst, men en sak som påfallande ofta kommer fram är ryssinfluerade kommentar om Gayropa, om homos som styr i väst. Vad är det för rädslor somliga bär på? Med anledning av att tv-stationen i Donetsk ockuperats försöker DN få svar på vad som sker i den staden (DN 29 april 2014). På barrikaden utanför den ockuperade länsstyrelsens hus i Donetsk, säger en dam att hon vill ha upprättelse för Donbass som enligt hennes uppfattning kuvats av Kiev. Så här långt kan man följa resonemanget om ett motstånd mot en centralregering, till och med den rysktalande befolkningens längtan tillbaka till Ryssland: ”Vi vill leva i ett fritt land, som Ryssland, ” men sen kommer nästa bisats, vilken kan kännas bisarr i sammanhanget. Man vill leva fritt: ”utan en massa bögar och homos som i Europa”. Va? Hon är rädd att om hon inte gör motstånd kommer EU-sanktionerad homosexualitet spridas som någon slags fågelinfluensa. Är det av den anledningen ”läkaren Lena” står på barrikaderna?

Bevare oss för Gayropa… – i epitetet ligger inbakat en sån förunderlig vidräkning med allt som stavas mångfald, likabehandling, inkludering och frihet att man får lite lätt svindel.

Vi förleds att tro att det i Donbass inte finns en enda homosexuell. Vad tror du – finns det några flator där borta? Det är naturligtvis homofob propaganda, men har folk helt slutat tänka själva? Jag sitter här och funderar på vilken värld Lena önskar åt sig och sina barn.

Och hur är det möjligt för alla machostinna homofober att vara rädd för personer som man i samma andetag utmålar som svaga, som man gärna tillskriver de allra löjligaste och ynkligaste egenskaper?

Det kan vara mycket som är svårbedömt i snurren kring Ukraina som slits mellan öst och väst, men det är tydligt att frågan om allas lika värde ligger i stöpsleven. Det vore ett misslyckande om hot och vapenskrammel sätter stopp för likabehandling och kraven på mänskliga rättigheter – för alla.

Skrivet av Henrik Herber, internationell sekreterare, Lärarförbundet

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

3 kommentarer till Inga homos i Donbass?

 1. Lucia skriver:

  Jag kommer aldrig att förstå homofober, rasister osv. Om man vänder på det, varför är det inte lika hemskt att vara heterosexuell då om det är så hemskt att vara homosexuell? Vi är alla människor och vi har alla samma värde och samma rätt att leva vårat liv. Man behöver inte tycka om alla men man ska i alla fall ha respekt för sina medmänniskor. Det ska inte spela någon roll alls vad man har för sexuell läggning, om man är tjej eller kille, gammal, ung, ingen diskriminering. Det är det sista som behövs här i världen. Det finns så mycket viktigare saker att fokusera på, lägg energin på det som verkligen betyder något istället för något som är helt irrelevant. Jag tycker bara det är så himla dåligt av folk att säga alla såna där saker om folk som de inte ens känner. Fördomar. Ta reda på sanningen istället för att bara gå runt och tro när du inte har någon aning alls. Jag tycker det är synd för världen skulle kunna vara så himla mycket bättre. Den här världen behöver en STOR förändring. Det är vad jag tycker!

  Vad skulle ni kunna göra för att förbättra den här situationen?

 2. Sam skriver:

  Det är helt klart svårt att acceptera att man som en individ kan ha en så ignorant och orealistisk åsikt som denna Lena verkar ha. Att Donbass skulle vara helt utan homosexuella är ju helt skrattretande men det är nog inte heller, tyvärr, så ovanligt att man har de här åsikterna. Inte bara i det moderna samhället men genom historien så har speciella folkgrupper varit hårt utsatta för fördomar och rädslerelaterat hat. Det som spelas upp idag är det inte en gammal melodi i en ny konsertsal?

  Vi vet att vi har hört det förr men vi är ovilliga att erkänna att vi kan ha gjort något så dumt som att återupprepa gamla misstag, om än i en ny glänsande och glorifierad form.
  Det svaga och rädda har alltid längtat efter en gemensam fiende och det är ofta de utsatta minoriteterna som får bli syndabocken för deras rädslor och hat.

 3. Anonym skriver:

  Damen i artikeln talar om att hon och hennes folk ”vill leva fritt utan en massa bögar och homos som i Europa” i rädsla för att en EU-sanktionerad homosexualitet skulle spridas världen över som en dödlig epidemi. Enligt den människosyn som råder i Öst idag har homosexuella, och de som på annat sätt avviker från de traditionella värderingarna, inget som helst mänskligt värde i deras ögon. Det är sorgligt att det i dagens samhälle förekommer en sådan skev bild av verkligheten där man kan känna avsmak och förakt inför dessa människor offentligt på ett sådant vidrigt sätt. I samma veva som man aktivt går ut med denna homofoba propaganda och fullkomligt häver ur sig hur man måste skydda sina barn och kommande generationer från denna ”smittsamma sjukdom”, så råder det samtidigt en outtalad rädsla för detta.

  Jag finner det väldigt motsägelsefullt att man öppet förminskar och förlöjligar homosexuella, men samtidigt känner sådan stor fruktan inför dem. Det vore oerhört naivt och fullkomligt idiotiskt att leva i tron att det inte skulle finnas några homosexuella i Donbass redan nu, vilket är ett faktum damen förmodligen är fullt införstådd med. Jag kan inte föreställa mig hur tillvaron för dessa människor är på utsatta platser som Donbass och jag tycker att det väldigt bra att ni uppmärksammar detta i er artikel. Homosexualitet handlar inte om en spridningsvåg eller någon form av trend som sprids likt en epidemi, utan det handlar om att alla skall ha rätt att öppet älska vem de vill – oavsett kön. Jag förstår inte denna rädsla för att någon skulle vilja påtvinga någon annan denna läggning, då man i högsta grad kringgår kärnan i frågan då man börjar tala om detta.

  Det handlar enbart om att homosexuella vill bli accepterade och få känna att de har samma värde och rättigheter som alla anda med heterosexuell läggning, vilket inte är fel eller sjukt någonstans enligt min mening. Det finns oerhört många problem i världen och att då välja att snöa in sig på homosexualitet istället för att öppna ögonen för verkliga världsproblem är något jag har väldigt svårt att förstå. Om alla istället blev mer öppensinnade skulle vi få en så mycket bättre tillvaro för alla. Kärlek är aldrig fel – oavsett om den är heterosexuell, homosexuell eller av annat slag. Jag som heterosexuell finner inga som helst konstigheter med homosexuella relationer, vilket i synnerhet fler heterosexuella måste inse.

  På så sätt visar man att man stödjer homosexuellas rättigheter samt att de inte är ensamma i sin kamp om fler utomstående ansluter sig till dem. Genom att visa att man stödjer något som man själv nödvändigtvis inte känner att man utgör en del av, bidrar man till så otroligt mycket genom att bara göra sin röst hörd att man brinner för allas lika värde och rätt att uttrycka sina åsikter och känslor. Om fler människor, i synnerhet i Öst, skulle inse detta så kommer världen bli en så mycket bättre plats för alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s