Hur står sig jämställdhets- och likabehandlingsfrågorna i valet 2014?

Jag gjorde en liten scanning genom att använda en sökmotor på nätet och sökte då på både: jämställdhet skola valet 2014 och likabehandling skola valet 2014. Totalt ovetenskapligt men en liten temperaturkoll på var dessa frågor ligger inför valet!
Här kommer ett urval av rubriker och tyckande – läs och begrunda inför ditt ställningstagande:

S – Skola och utbildning som präglas av jämlikhet och jämställdhet. Om Socialdemokraterna kommer till makten vill de rivstarta det första året med en satsning på jämställdheten. Kvinnor och män ska ha samma rättigheter, skyldigheter och möjligheter i hela samhället.

Mp – vill öka antalet män som söker till lärarutbildningen – Det hänger ihop om man vill ha en jämställd skola. Mp vill göra skolan till Sveriges mest jämställda arbetsplats.

SD – vill avskaffa genusperspektivet i skolan, de vill minska eller helt avskaffa anslag för forskning med genusperspektiv. 

KD – öka valfriheten i fråga om arbetsgivare inom vård och skola. Fokuserar på jämställdhetskola, jobb och vård.

Fp – mer uttalat jämställdhetstänk inom skola och förskola, Folkpartiet vill därför ha karriärtjänster i fler yrken, och införa rätt till heltid i offentlig sektor. En annan orsak är regelrätt könsdiskriminering på arbetsmarknaden, med olika lön för lika arbete. Därför vill FP ha krav på tätare lönekartläggningar. Folkpartiet vill satsa en jämställdhetsmiljard för höjda löner inom skolan och sjukvården.

V – vill förbättra skolans sexual och samlevnadsundervisning och göra feministiskt självförsvar till obligatorisk i högstadiet och som möjligt tillval i gymnasiet.

C – Att röra på sig är viktigt för att må bra. Det är också viktigt för jämställdheten, för integrationen och i skolan. Jämställdhet börjar i skolan!  Genusperspektiv i skolan – för en jämställd arbetsmarknad.

M – Grundläggande för oss är att motverka alla former av diskriminering och utestängande eftersom de innebär ett hinder mot det öppna och inkluderande samhälle vi eftersträvar. Hur arbetsmarknaden fungerar är viktigt för jämställdheten. Fortfarande tjänar kvinnor mindre än män, tar större ansvar för hushållsar­betet och har mindre egna sparade pengar.

Tråkigt nog hittar jag nästan ingen ”politik” på likabehandlingsområdet. Återigen vill jag betona att detta var en snabbscanning av mig själv, gjord för mig själv, men kände att det kan vara värt att dela med sig av. Fyll gärna på i kommentarsfältet om du hittar mer på nätet som du tycker bör vara med!

 

Jag som gjort denna ovetenskapliga studie för att få bättre koll heter Robert Fahlgren och är adjungerad i Jämställdhets- och likabehandlingsrådet i Lärarförbundet.
Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s