Vykort från Belgrad

Jag befinner mig i Belgrad och avvaktar slutligt besked om regeringen kommer ge grönt ljus för morgondagens planerade Pride-parad. På det möte jag nu är på i Belgrad har vi med kollegor från Slovenien. Där liksom i andra länder i forna Jugoslavien är det här med Pride inget kontroversiellt. I Ljubljana går lärarfacket i de första leden och riskerar inte att attackeras för det.

I Serbien kan du visserligen vara gay och öppen med det.
– På en skola nära min finns en rektor som är gay, det är inget konstigt med det, säger en kollega. Men det är inte ok att ge uttryck för sin läggning hur som helst. Det gäller att vara diskret. Tillståndet kan beskrivas som flertalets tolerans mot något som man samtidigt anser som avvikande. Det går bra så länge det inte syns eller talas om. Något så exhibitionistisk som en parad upplever många som en onödig ”provokation”, även om majoriteten inte skulle bruka våld. Men några gör det, få men tillräckligt många. Man avviker från sina grannländer både när det gäller samhällsnorm och när det gäller homofoba attacker, våld och mångas tystnad. Det är ett fenomen och jag kan inte få svar på varför just Serbien avviker.

Det är lördagkväll i Belgrad. I morgon skulle det kunna bli en glädjens dag för alla som är för rätten att älska vem hen vill. Men vi håller andan. Vi vet inte om staten ger tillåtelse. Vad vi vet är att motdemonstranterna fått tillstånd att manifestera sitt missnöje denna kväll. De har mobiliserat vid ett av stadens torg, och sägs inte gå därifrån förrän de fått besked att paraden ställs in. Vi spekulerar i hur de annars kommer agera. Sist det var Pride-parad i Belgrad blev förödelsen omfattande, personer skadades och det var stora materiella skador i stadskärnan. Att älska sin nästa? Tyvärr, den festen kan komma att ställas in!

skrivet lördag 27 sep i Belgrad, av Henrik Herber, internationell sekreterare

 

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s