Jämställdhetsutbildningen På lika villkor fyller 20 år

På lika villkor skyltVi säger ofta när det handlar om jämställdhet och likabehandling att det gäller att hålla i och hålla ut. Det kan man väl utan överdrift påstå att jämställdhetscertifieringen På lika villkor har gjort. I år är det 20 år sedan Rita Liedholm startade utbildningen, något som uppmärksammades av media i Dalarna här om dagen. Bäst i klassen är Hedemora kommun som nu har alla sina förskolor jämställdhetsmärkta. Skolorna är på gång med utbildningen och kommer att söka om märkning nästa år.

Vad är det då som gör att Hedemora är bäst i klassen? Vilka är framgångsfaktorerna? Det här är såklart ingen vetenskaplig analys men det är ändå lätt att tro att det finns några saker som troligen har bidragit starkt.

För det första så finns det sedan många år en eldsjäl som har arbetat med genusfrågor i förskolan minst lika länge som På lika villkor har funnits. Ylva Aguilar, förskollärare, genuspedagog (och globalkursledare inom Lärarförbundet bland annat) har verkligen hållit i och hållit ut. Numera arbetar Ylva på övergripande nivå i kommunen som jämställdhetsstrateg.

Så här säger Ylva om sitt arbete som På lika villkor-handledare: ”Detär ett sant nöje att få vara kursledare till alla dessa engagerade pedagoger som under tre terminer problematiserar genus, brottas med sina tankar och idéer, observerar sig själva och sina verksamheter, läser litteratur och aktuell forskning för att slutligen sammanfatta det hela i en handlingsplan för vad just deras förskola/skola behöver arbeta med. Det är ingen lätt uppgift och inte heller helt smärtfri för det kan tänkas att du under tiden måste omförhandla en hel del av dina tidigare föreställningar. Ibland smärtsamt också för att du upptäcker att du kunde gjort så mycket bättre. Det är viktigt för alla att se att vi gjorde så gott vi kunde, med ny kunskap kan vi förändra det vi gör framöver. Ni vet vad en säger: ”Det lättaste att förändra är dig själv” – och det vet väl alla hur svårt det kan vara.”

För det andra togs 2006 ett strategiskt beslut på kommunnivå av nämnden där man skrev så här: ”Vi anser

  1. att Hedemora kommun snarast ska erbjuda förskolor/skolor/fritidshem möjligheten att starta en utbildning/kompetensutveckling (”På lika villkor”) i jämställdhetsfrågor
  2.  att kunna jämställdhetsmärka de som deltagit i utbildningen”.

Ytterligare framgångsfaktorer har med På lika villkor-utbildningens struktur att göra. Det är en längre process och alla deltar, även rektor/förskolechef. Att verksamheten inte erhåller märkningen en gång för alla utan måste skicka in ny handlingsplan varje år till bedömningsgruppen gör att skolan/förskolan ständigt måste arbeta vidare. Alla pedagoger deltar gemensamt i samtalen om förbättringar och förändringar, om varför och vad som  behöver göras.

Med andra ord uppfyller den här utbildningen allt det som just nu är det som Skolverket bygger sina kompetensutvecklingssatsningar på (läs mattelyft, läslyft, NTlyft med mera): Det är en process av kollegialt lärande, lärandet sker på den egna arbetsplatsen, om den egna vardagen. Det finns en extern inspiratör och handledare. Den bygger på bottom-up om det ska göras förändringar i barngrupper/klassrum och den bygger på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Jag är ju också genuspedagog och På lika villkor-handledare. Här kan du lyssna på en kort intervju som Radio Dalarna (kl 15.20, 5-6 minuter) gjorde med mig apropos 20-årsjubileet och här kan du läsa mina tweetade anteckningar från föreläsningar med Gertrud Åström och Sandra Dahlén som jag har satt ihop i Storify.

Jag som skriver detta heter Eva-Lena Embretsen och är utbildad grundskollärare, genuspedagog, magister i pedagogik. Jag arbetar till vardags som verksamhetsledare på Pedagogiskt Utvecklingscentrum Dalarna (PUD) vid Högskolan Dalarna. Mina huvudsakliga arbetsuppgifter är att arrangera och genomföra kompetensutveckling av olika slag för regionens verksamma inom förskola och skola.

Annonser
Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

En kommentar till Jämställdhetsutbildningen På lika villkor fyller 20 år

  1. eva-lena embretsen skriver:

    Glömde att skriva att jag är ledamot i Lärarförbundets Jämställdhets- och likabehandlingsråd också. Åtminstone denna kongressperiod ut. Sen får vi se vad som händer efter kongressen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s